Idioma:
Categoria: Senderismo

Ficha técnica

Dificultad: Inexpertos
Duración:
Distancia: 1.5 Km.
Desnivel: mts.

Origen: Riudecanyes - Tarragona (ES)

Lat: 41.1305, Lon: 0.9625

Camí dels molins de Riudecanyes

Un dels pals indicadors
La conservació del camí que unia cinc molins fariners ha permès posar en marxa a Riudecanyes una ruta que dóna a conèixer l'important patrimoni hidràulic que tenia aquest poble del Baix Camp. El Camí dels molins , que és com s'anomena l'itinerari, permet contemplar les restes dels molins, alguns d'origen medieval, que van funcionar fins al segle XX. Aquests molins aprofitaven el cabal d'una resclosa que recollia l'aigua a la riera de Riudecanyes, tot i que avui dia l'aigua que omple les basses de la zona prové del pantà, que es va acabar de construir l'any 1919. L'itinerari es pot seguir fàcilment gràcies a uns plafons que expliquen el tipus d'activitat que duien a terme i les característiques d'aquestes instal·lacions.

Itinerario

#Min./KmDescripción
1
0:00 0

Pont de Riudecanyes Localiza el punto en el mapa

L'itinerari, que es fa passejant per una camí planer d'un quilòmetre i mig de longitud que transcorre pel lateral de la riera en direcció sud-est, comença al pont d'accés a Riudecanyes, on hi havia el molí de la Vila.

2

Molí de la Vila Localiza el punto en el mapa

un molí blader d'origen medieval del qual quasi no queda res avui dia ja que està cobert, en part, pel monument que el poble va erigir en homenatge a la pagesia.

3

Localiza el punto en el mapa

Després cal travessar la urbanització Bisando per trobar el Camí dels molins, el qual segueix el traçat de la sèquia que portava l'aigua necessària per fer funcionar les farineres del terme municipal, així com per regar les terres per on transcorria.

4

Molí del Guasc Localiza el punto en el mapa

El primer molí de la ruta és el conegut com molinet o molí del Guasc, del qual se sap que existia des del segle XIV. Ara en queden les restes de l'edifici i de la bassa, encara que es conserva la canonada de desguàs de l'escorranc per on encara corre l'aigua de la sèquia.

5

Molí de l'Arròs Localiza el punto en el mapa

El següent molí de la ruta és el conegut com molí de l'Arròs, en el qual, segons es conta al poble, es molia l'arròs que al segle XVIII es conreava a Riudecanyes i rodalies. Les restes d'aquest molí, que aprofitava l'aigua que venia del molinet, s'han aprofitat en els últims temps per construir una gran bassa que rega els camps dels voltants.

6

Molí del Badià Localiza el punto en el mapa

El molí més ben conservat és el que tanca la ruta, el molí del Badià, el qual va funcionar fins al començament del segle XX i que manté en bon estat les seves infraestructures hidràuliques, sobretot la bassa. I al costat mateix del del Badià hi ha el molí de la Rafela o molí de Sofre, on es molia el sofre per ensulfatar les vinyes del terme. Aquest molí va funcionar fins a la segona dècada del segle XX i les seves moles es poden contemplar actualment a la font que hi ha al costat de la cooperativa agrícola de Riudecanyes.

Recomendaciones

Els plafons que permeten seguir el Camí dels molins, i que estan escrits en tres idiomes -català, castellà i francès-, no parlen tan sols de les característiques d'aquestes ins tal·lacions, sinó que també ofereixen informació sobre la fauna i flora de l'indret. L'abundància d'aigua va afavorir un paisatge que es caracteritza per la vegetació de ribera, la qual contrasta amb l'entorn de conreus de secà, en què dominen l'avellaner i l'olivera. Així el pi blanc, el roure o la canya -tan útil per a les feines de la pagesia- formen part indestriable del paisatge de la ruta del Camí dels molins. Pel que fa a les aus, al costat del pit-roig, el rossinyol i la merla hi ha altres espècies -corb marí, bernat pescaire o el martinet blanc- que són habituals a la zona pel fet que Riudecanyes es troba al bell mig d'una de les principals vies de migració d'Europa. Petits mamífers -com l'esquirol, la musaranya o el ratolí de bosc- i amfibis -granotes, gripaus i serps- tanquen el capítol de la fauna, tot i que els plafons no informen d'uns animals que surten al pas del caminant que ha decidit seguir la ruta: uns enormes llangardaixos de color verd.

Mapa

Autor(es)
Nombre(es): N. Bornones Club:
Web: